Beijing 2022, the world’s first Winter Olympics Museum

Beijing 2022, the world’s first Winter Olympics Museum

Anna Cardaci · 1 month ago · Design

The next Winter Olympics Games will be held in 2022 in China in Beijing. For this reason, the Chinese state is preparing to welcome the best athletes from all over the world by building the first Winter Olympic Museum in the world.

The work was commissioned to the studio Maison H, who presented the project for a museum that will expand the legacy of the Beijing Olympics held in 2008 and promote sustainable social and economic development by converting existing buildings.

The museum will be built in Chongli‘s Chinese reason and will host all the events on ice, including curling, hockey and skating, snowboarding and skiing. Built on the slopes of the mountain, the project uses natural resources and will offer long-term opportunities for the entire rural region. The museum includes a dedicated Olympic academy with libraries and research facilities focusing on the Winter Olympics. It also offers a youth Olympic training center, a VR experience center, a (mountain) sports center, and a funicular station to further boost the region’s economy in a sustainable manner.

Museo Olimpico Invernale | Collater.al 1

The design team developed the concept of the Winter Olympic Museum taking full account of the central role of the urban and natural site, as well as the symbolic nature of the building’s Olympic heritage.

The latter will be built respecting the surrounding natural environment and the land where it will develop, being sloping, will allow direct entry into all floors. A ski slope will also be built, which will pass under the existing motorway and end in the heart of the new building.

Visitors to the 2022 Beijing Olympics will be able to reach the top of the ski slope and the adjacent Hall of Fame via a direct connection to the cable car from the building’s central point.

Museo Olimpico Invernale | Collater.al 1
Beijing 2022, the world’s first Winter Olympics Museum
Design
Beijing 2022, the world’s first Winter Olympics Museum
Beijing 2022, the world’s first Winter Olympics Museum
1 · 5
2 · 5
3 · 5
4 · 5
5 · 5
The Louis Vuitton’s Maison in Seoul designed by Frank Gehry

The Louis Vuitton’s Maison in Seoul designed by Frank Gehry

Giulia Guido · 1 month ago · Design

Just less than a month ago, the famous Canadian architect Frank Gehry completed the design of Louis Vuitton’s new Maison in Seoul. The building, located in the neighborhood of Cheongdam-dong, in the district of Gangnam, one of the richest in the city, is the perfect union of east and west. In fact, from outside, the store recalls the Louis Vuitton Maison in Paris, designed by Gehry himself in 2014, while the roof is a clear reinterpretation of traditional Korean roofs. 

The roof over the 5 floors of the building is completely made of glass panels that, through a zigzag shape, create a series of private terraces. Also, when illuminated at night, they give passers-by the feeling that there is an evanescent cloud above their heads.  Although the façade is the first thing that catches the eye, the interiors, designed by Peter Marino, do not go unnoticed. 

The five levels have been designed individually, although common elements can be found, such as the use of light colors and wood for the common areas and stone cladding for the private rooms, so as to create a more intimate atmosphere. Finally, every single floor is connected by an enormous floating staircase. 

Inside Louis Vuitton’s Maison in Seoul you can find both clothing and accessories of the French brand, as well as objects of art and archive, but also a small space dedicated to temporary exhibitions. 

Louis Vuitton Maison Seoul | Collater.al
Louis Vuitton Maison Seoul | Collater.al
The Louis Vuitton’s Maison in Seoul designed by Frank Gehry
Design
The Louis Vuitton’s Maison in Seoul designed by Frank Gehry
The Louis Vuitton’s Maison in Seoul designed by Frank Gehry
1 · 13
2 · 13
3 · 13
4 · 13
5 · 13
6 · 13
7 · 13
8 · 13
9 · 13
10 · 13
11 · 13
12 · 13
13 · 13
EBIOS, the potential Mars village of Interstellar Lab

EBIOS, the potential Mars village of Interstellar Lab

Anna Cardaci · 1 month ago · Design

The Parisian studio of engineers and scientists Interstellar Lab is trying to build a complex environmental system in a Californian desert in an attempt to deepen the research on how a human being can live on Mars, a planet that has long been under investigation.

The system that the study is planning concerns a sort of “closed-loop” land village called EBIOS, which means a bio-regenerative experimental station.

The entire project, which is very complex and state-of-the-art, includes systems for water treatment, waste management, and food production, guaranteeing a zero carbon footprint, zero waste and nature conservation. When fully built, EBIOS will be able to produce and recycle water, food, and energy for up to 100 people. The idea is to develop technologies to make life on Mars possible and, if it works, take them to other planets as well.

What we must bring to Mars for life is what we must protect on earth at this time. The only way to become a multiplanet species is to unite our energies in the same direction. – Barbara Belvisi, CEO and founder of Insterstellar Lab.

To develop the concept, the studio has worked closely with NASA in recent months dealing with many aspects such as plant growth systems, 3D printing technologies up to the analysis of human behavior in a closed environment through the conduct of many tests.
Each station was designed by Interstellar Lab as a scientific and hospitality center with laboratories to experiment, test and develop new technologies to support life in such conditions. In addition, EBIOS will be a structure dedicated to the training of astronauts as well as research and agriculture.

Half of the year, the plant will host researchers who are involved in the development of housing on other planets and sustainable life on earth, while in the other half, it will be at the service of tourists who want to spend a week in which they want to experience this type of experience.
The goal set by Interstellar Lab is the construction of the first EBIOS village from 2021.

EBIOS, the potential Mars village of Interstellar Lab
Design
EBIOS, the potential Mars village of Interstellar Lab
EBIOS, the potential Mars village of Interstellar Lab
1 · 7
2 · 7
3 · 7
4 · 7
5 · 7
6 · 7
7 · 7
Karina Wiciak and buildings in the shape of logos

Karina Wiciak and buildings in the shape of logos

Anna Cardaci · 1 month ago · Design

Karina Wiciak – a Polish architect who works for the Wamhouse Studio – has created a project in which a series of houses in the shape of the logos of well-known brands have been imagined. The concept comprises four buildings: Trihouse, Crosshouse, Rhombhouse, and Pyrahouse.

The first structure, Trihouse, takes the form of the adidas brand and is composed of three very large concrete strips separated by large windows. Set in a mountain landscape, the building offers a wide view from both the side and upper roof windows. The design allows the creation of an open atmosphere that allows natural light to penetrate. The rooms are also divided by windows but can be covered with curtains for greater privacy. The surface of Trihouse is about 500 square meters and is spread over four floors. On the first floor, there are the entrance, the kitchen, the living room, and the dining room. Afterward, on the second floor, there is a library, a study, and services. The last two floors are dedicated to the bedrooms.

Karina Wiciak | Collater.al 2
Karina Wiciak | Collater.al 1
Karina Wiciak | Collater.al 1

The second house, in the shape of a cross, is the Crosshouse. The design is based on the Chevrolet car brand. This is located in the middle of the water and is accessible only “by sea”. The main facade is composed almost entirely of glass, providing a smooth view. The surface of the house is about 250 square meters on two floors. On the first floor, there is the kitchen, dining room and living room, while on the second floor there are bedrooms with bathrooms.

Karina Wiciak | Collater.al 1

The third structure remembers another them of a car brand: Renault. Rhombhouse is rhomboidal in shape and also has large windows. Larger than its predecessors, it is set in the middle of a vast lawn. Developed on two floors, the first floor includes the kitchen with a living room, dining room, library, and bathroom. On the second level, there is the bedroom, the bathroom, and a study.

Karina Wiciak | Collater.al 1

Finally, the last house, the Pyrahouse, is very reminiscent of a pyramid and is located in the middle of the desert. The building is spread over several floors and is over 300 square meters in size.
On the first level, there is a large open space with a living room, dining room, kitchen, and library. On the second level, there is a studio with a bathroom and finally, on the top floor, there is the master bedroom and also the bathroom.

Karina Wiciak | Collater.al 1
Karina Wiciak and buildings in the shape of logos
Design
Karina Wiciak and buildings in the shape of logos
Karina Wiciak and buildings in the shape of logos
1 · 8
2 · 8
3 · 8
4 · 8
5 · 8
6 · 8
7 · 8
8 · 8
Emma, the sculpture that shows how we will be in 20 years

Emma, the sculpture that shows how we will be in 20 years

Anna Cardaci · 1 month ago · Design

Perennial back pain? Swollen eyes? Chronic fatigue and headaches? Congratulations, your workstation is slowly self-destructing! Those who work in the office, as we know, tend to assume incorrect positions in front of the computer, if they do not wear glasses they lose diopters and the more they have, the more they put on. That’s why Emma was created, a life-size, realistic model commissioned by the office equipment company Fellowes Brands, which collaborated with futurist behaviorist William Higham and other experts to determine and represent the effects on human health if no immediate changes are made to the workplace.

In 2019, a series of researches were carried out and the results showed that nine out of ten employees suffer from health problems due to their working environment. This is because most workers sit for many hours staring at a screen (most of the time without a break) and this has serious repercussions on the body.

Emma shows in a concrete and extreme way the untreated symptoms caused by an unhealthy working lifestyle such as a hunched back, red and tired eyes, legs with circulation problems, swollen wrists and ankles, forearms and red legs. In short, a very realistic representation of how each of us could be if we do not take the necessary precautions.

This experiment invites people to take a little more care of themselves, introducing the habit of moving and making sure that the workstations are correctly positioned with the right ergonomic accessories. This ensures proper posture and thus contributes to reducing the risk of muscle injury and other related diseases.

Emma | Collater.al 1
Emma | Collater.al 1
Emma | Collater.al 1
Emma, the sculpture that shows how we will be in 20 years
Design
Emma, the sculpture that shows how we will be in 20 years
Emma, the sculpture that shows how we will be in 20 years
1 · 15
2 · 15
3 · 15
4 · 15
5 · 15
6 · 15
7 · 15
8 · 15
9 · 15
10 · 15
11 · 15
12 · 15
13 · 15
14 · 15
15 · 15