The history and evolution of the Pigalle Duperré Court

The history and evolution of the Pigalle Duperré Court

Giulia Pacciardi · 3 years ago · Design

Since 2009 in Paris, more precisely in the 9th arrondissement, in the Pigalle district, has been located the colorful Pigalle Duperré Court.
The project, to date curated by Stéphane Ashpool, founder of the Pigalle brand, Nike and the creative studio ILL Studio, was born from the citizens’ desire to have a place where children could play, right there in the middle of two buildings characterized by the classic and charming Parisian style.
So it was that all the inhabitants of the neighborhood and the players of the local basketball teams started painting the first court alongside the French-Asian artist Yué “Nyno”, born from the ashes of an old abandoned parking lot.
Also present at the inauguration were Michael Jordan, Scottie Pippen, Spike Lee and LeBron James, protagonists of one of the four walls.

In 2012, on the occasion of the launch of the new collection, Ashpool commissioned the new design to ILL Studio, famous for having already worked with brands such as Louis Vuitton, Converse, and Supreme.
The result was a basketball court characterized by shapes and colors never seen before, but above all the beginning of what would become a globally recognized project.
Moreover, on this occasion, the design of the basketball court was also reproduced inside the stadium where the new collection was presented.

Always ILL Studio, first in 2015 and then in 2017, was responsible for giving a new look to the Pigalle Duperré Court.
In the first case, inspired by the colors and geometries of Kazimir Malevic’s painting “Sportsmen”, in the second one, instead, giving life to what, according to them, could be the future aesthetics of a basketball court, characterized by bright colors.

Through this basketball court we try to explore the relationship between sport, art and culture and what comes out is a powerful socio-cultural indicator of our time. ILL Studio

This brings us to the last court, the one inaugurated at the beginning of 2020, always made by the same dream team.
The colors remain strong and iridescent but what changes is the source of inspiration that, perfectly in trend, moves on the gaming world, with signs, symbols and numbers that decorate all the walls of the field.

“The Power of Sport to Move the World”, this is the motto of a project that does not hint at putting down the brush, on the contrary, the goal seems to be to take it around the world.
In September 2019, in fact, the project arrived in Beijing, where a new basketball court was built for girls and young people in the Chinese capital, made with Nike Grind, a material created from recycled shoes and scrap.
This too was designed by ILL Studio and, according to Ashpool, marked the beginning of something new and bigger.
And a few months later, in December, two more courts were opened in Mexico City at the Gimnasio Olímpico Juan de la Barrera, former Olympic site and home of the basketball team Capitanes de Ciudad de México.

But going back to our Pigalle Duperré Court, if you are one of the few who have not yet made two shots at one of the most famous baskets in the world, this awaits you at number 22 of Rue Duperré, between the Moulin Rouge and Montmartre.

The history and evolution of the Pigalle Duperré Court
Design
The history and evolution of the Pigalle Duperré Court
The history and evolution of the Pigalle Duperré Court
1 · 12
2 · 12
3 · 12
4 · 12
5 · 12
6 · 12
7 · 12
8 · 12
9 · 12
10 · 12
11 · 12
12 · 12
Villa RA, a dream structure in Calabria

Villa RA, a dream structure in Calabria

Emanuele D'Angelo · 3 years ago · Design

In the deep south of Italy, precisely in Squillace in Calabria is “Villa RA“, an impressive and beautiful structure designed by MORQ studio.
Three young architects have designed this wonderful holiday home conceived as an intimate meeting point between nature and architecture.
It is located 300 meters from the sea and clearly like every house in the south offers a spatial view of the coast where it overlooks.

The MORQ studio is based on a precise idea of design: “Fundamental elements of our way of designing, the lived space, the physical space made of matter and light, and, as their synthesis, the background, the daily scenic “backdrop” in which people are protagonists. One of our strengths, also in our work abroad, is the study of materials, with our sensitivity rooted in Rome: whose exteriors, for us, are like interiors. The style and the ideas that characterize us have been dropped, from time to time, in the reality in which the project is realized: from the Calabrian territory, overlooking the Mediteranno, to a suburb of Western Australia”.

The villa was built entirely in ochre colors and, in fact, it blends in perfectly with the natural landscape, thanks to its monochromatic appearance and its progressive opening to the sea.
Although it is a really imposing structure, the villa is designed for a couple, even if thanks to its large size it is possible to accommodate more people.

Villa RA develops gradually towards the sea, which is its real point of reference. The living room remains the central room of this villa, is naturally protected from the sun and the stifling heat of the Calabrian summer. The rest of the house is also completely open to the outside, the temperature is regulated by the thickness of the walls that absorb the heat, as well as the natural ventilation created by the arrangement of these different spaces.
A dream villa, where who knows, you can spend your next holidays.

Villa RA, a dream structure in Calabria
Design
Villa RA, a dream structure in Calabria
Villa RA, a dream structure in Calabria
1 · 13
2 · 13
3 · 13
4 · 13
5 · 13
6 · 13
7 · 13
8 · 13
9 · 13
10 · 13
11 · 13
12 · 13
13 · 13
Tokujin Yoshioka, a designer on the clouds

Tokujin Yoshioka, a designer on the clouds

Emanuele D'Angelo · 3 years ago · Design

Tokujin Yoshioka is a Japanese designer who has received numerous international awards, and many of his works are part of the permanent collections of the world’s most prestigious museums such as the MOMA in New York and the Centre Pompidou in Paris.

An artist, a designer who certainly needs no introduction, capable of overturning reality with his work.
After designing the torch for the next Olympics in Tokyo 2020, he always returns to the Japanese capital with “Prismatic cloud“, a work created in 2017 but which continues to travel the world.

An installation with over 10,000 prism poles, forming a giant light sculpture on display at GINZA SIX, a luxury shopping complex located in Tokyo.
Using small transparent nails hanging from the roof and stacked together in a structure designed to resemble a real cloud.
“Prismatic cloud” is clearly suspended at a height of fifteen meters and where thousands of prismatic poles are located in a space of about 400 square meters. This causes a lot of light to penetrate between the transparent layers of the cloud.

Beyond his cloud, designer Tokujin Yoshioka has created works inspired by nature for other cities, including a tornado, a sculpture made with more than 2 million straws.
He has also recently collaborated with the famous French luxury brand Louis Vuitton, for whom he created a vase.

An extraordinary designer, capable of subverting all points of view.

Tokujin Yoshioka, a designer on the clouds
Design
Tokujin Yoshioka, a designer on the clouds
Tokujin Yoshioka, a designer on the clouds
1 · 6
2 · 6
3 · 6
4 · 6
5 · 6
6 · 6
Frank Gehry, the deconstructivist genius

Frank Gehry, the deconstructivist genius

Emanuele D'Angelo · 3 years ago · Design

Frank Gehry and his firm struck again. After enchanting the whole world with their revolutionary architecture, they are now completing the project of the “LUMA tower” in Arles in the south of France.
The tower project is located on a former railway depot, it will be about 56 meters high.
Arles is a city that oozes history from every corner, in fact, you can find many monuments dating back to Roman times, such as the amphitheater of 90 AD. But Arles is also remembered for its deep bond with Vincent Van Gogh, who stayed in the French city for about ten years.

Now an architect of Frank Gehry’s caliber is about to leave his indelible mark with a strange tower, covered with eleven thousand metal plates, all unique and numbered pieces.
The “LUMA Tower” will be home to a variety of activities such as research facilities, workshops, seminar rooms and artists’ studios, as well as hosting exhibitions of the art world’s most fashionable artists.
The structure will be surrounded by a huge public park to connect the Parc des Ateliers with the city. The gardens already present are made with plants and flowers of the region and are designed to mitigate the impact of the mistral and summer temperatures. The entire exterior is designed by landscape architect Bas Smets.

The result is a spectacular construction, which seems to be shattered, the eye gets lost in search of a center that does not exist. As it does not exist in the geological formations of the Alpilles portrayed by Van Gogh to which the study was probably inspired.

A pearl that will be ready in just under two years, Frank Gehry has once again opted for his sculptural and organic approach to design, confirming his position as one of the forerunners of the deconstructivist movement.

Frank Gehry, the deconstructivist genius
Design
Frank Gehry, the deconstructivist genius
Frank Gehry, the deconstructivist genius
1 · 6
2 · 6
3 · 6
4 · 6
5 · 6
6 · 6
Farmhouse, self-sufficient and ecological homes

Farmhouse, self-sufficient and ecological homes

Emanuele D'Angelo · 3 years ago · Design

Chris and Fei Precht are two architects, husband and wife, who in 2017 moved their practice from China, precisely from Beijing to Austria.
A radical change in their lives, to get closer and closer to the generation that wants to use architecture to create a new environmentally friendly future. Together they created a project called “Farmhouse” for city dwellers who want to reach “the sky” and be close to nature at the same time.
A bit like they did in Milan, in the recently built building called “the vertical forest”, the couple try to carry on their idea of architecture and sustainability.

Farmhouse is a modular structure, consisting of “A” shaped structures designed in cross-laminated timber. Each wall has three layers. The inner decorative layer supports the electrical and plumbing connections, the middle layer provides insulation, and the outer layer is where gardening takes place.

A well-designed structure with attention to detail, a perfect solution for nature lovers who have to live in the city for work or family reasons.
A project born for personal needs and motivations, tired of living in polluted and chaotic environments, the couple has thus found a perfect solution.
The structure is modern and self-sufficient, in fact, there is the possibility to create their own personal garden. And it is also customizable, each resident can in fact choose how many modules to use and whether to create apartments with a private or communal garden.
You can also choose how to manage waste, water treatment, hydroponics and solar energy systems.

Chris Precht says: “It is clear that we have to find an ecological alternative to our current food system“.
A profound change awaits us so that every citizen can be self-sufficient and always have fresh food available, without ever neglecting the ecological component, the environmental impact of every home is practically zero.

Farmhouse, self-sufficient and ecological homes
Design
Farmhouse, self-sufficient and ecological homes
Farmhouse, self-sufficient and ecological homes
1 · 9
2 · 9
3 · 9
4 · 9
5 · 9
6 · 9
7 · 9
8 · 9
9 · 9