100 years of Bauhaus, a reinterpretation of cult chair S 533

100 years of Bauhaus, a reinterpretation of cult chair S 533

Claudia Fuggetti · 1 year ago · Design

Thonet celebrates the 100th anniversary of the Bauhaus with a limited edition of the cult cantilever chair S 533 F by Ludwig Mies van der Rohe. The project was developed by two well-known designers from Hamburg Besau and Marguerre, who created a variant of the historic model, adding armrests and new colors that more than ever make up a design model that seems to have no age.

The two new variants come with a pearly chrome frame combined with the leather material; the first in shades of anthracite, the second champagne color. Both have been designed specifically for the centenary to add a luxury and functional touch to the original model. As the two designers say:

“L’impiego volutamente limitato di materiali, l’eleganza delle linee e la trasparenza nell’effetto, caratteristiche peculiari del modello S 533, ci hanno suggerito di riprendere il concetto ‘less is more’ di Mies van der Rohe ricercando, allo stesso tempo, il contrasto fra funzionalità e morbidezza”.

Two complementary chairs have emerged from the project, which you can find here.

100 anni di Bauhaus, la rivisitazione della sedia cult S 533 | Collater.al   100 anni di Bauhaus, la rivisitazione della sedia cult S 533 | Collater.al    100 anni di Bauhaus, la rivisitazione della sedia cult S 533 | Collater.al100 anni di Bauhaus, la rivisitazione della sedia cult S 533 | Collater.al100 anni di Bauhaus, la rivisitazione della sedia cult S 533 | Collater.al    100 anni di Bauhaus, la rivisitazione della sedia cult S 533 | Collater.al

100 years of Bauhaus, a reinterpretation of cult chair S 533
Design
100 years of Bauhaus, a reinterpretation of cult chair S 533
100 years of Bauhaus, a reinterpretation of cult chair S 533
1 · 14
2 · 14
3 · 14
4 · 14
5 · 14
6 · 14
7 · 14
8 · 14
9 · 14
10 · 14
11 · 14
12 · 14
13 · 14
14 · 14
Tomatito, a corner of Spain in the center of Saigon

Tomatito, a corner of Spain in the center of Saigon

Giulia Guido · 1 year ago · Design

A short time ago, in the district 1 of Saigon (Ho Chi Min) in Vietnam, it opened a restaurant with a Spanish air. The Tomatito, designed by MTMDESIGN, is located right next to the iconic Ben Than Market, in an old 1930s building that used to be a warehouse. Today it is a small piece of Spain where you can find the design, colors, food, and climate of this country. 

The restaurant, which can accommodate about 100 people, is divided into three spaces: lounge, dining room and bar with a semi-open kitchen.

The style is the same you can find in a classic tapas bar walking through the streets of Barcelona, with strong use of red, metal inserts and neon lights, such as the inscription Tomatito above the bar counter overlooking the room. The decoration consists of wallpapers with original patterns, objects from Spanish markets, sculptures that pay homage to Picasso’s bullheads and bullfighting clothes. In addition to being an encounter between two different cultures, the Tomatito is also a mix of styles and eras.

MTMDESIGN Tomatito | Collater.al MTMDESIGN Tomatito | Collater.al MTMDESIGN Tomatito | Collater.al MTMDESIGN Tomatito | Collater.al MTMDESIGN Tomatito | Collater.al MTMDESIGN Tomatito | Collater.al MTMDESIGN Tomatito | Collater.al        MTMDESIGN Tomatito | Collater.al MTMDESIGN Tomatito | Collater.al MTMDESIGN Tomatito | Collater.al MTMDESIGN Tomatito | Collater.al MTMDESIGN Tomatito | Collater.al

Tomatito, a corner of Spain in the center of Saigon
Design
Tomatito, a corner of Spain in the center of Saigon
Tomatito, a corner of Spain in the center of Saigon
1 · 34
2 · 34
3 · 34
4 · 34
5 · 34
6 · 34
7 · 34
8 · 34
9 · 34
10 · 34
11 · 34
12 · 34
13 · 34
14 · 34
15 · 34
16 · 34
17 · 34
18 · 34
19 · 34
20 · 34
21 · 34
22 · 34
23 · 34
24 · 34
25 · 34
26 · 34
27 · 34
28 · 34
29 · 34
30 · 34
31 · 34
32 · 34
33 · 34
34 · 34
A red brick studio for photographer Graciela Iturbide

A red brick studio for photographer Graciela Iturbide

Claudia Fuggetti · 1 year ago · Design

Famous Mexican photographer Graciela Iturbide asked Taller de Arquitectura Mauricio Rocha + Gabriela Carrillo to create a studio a few steps from her home in Barrio del Niño Jesús, Mexico City. The project is all in the family, in fact, Mauricio Rocha is Iturbide and architect Manuel Rocha Diaz’s son, who together with Gabriela Carrillo founded Taller de Arquitectura. The team’s philosophy is:

“To translate the traditions and materials of the places in which we operate in a contemporary way, not through fashionable forms or fireworks, but with silence, space, the experience of emptiness”.

The architecture, according to the duo, must give an answer in relation to the “place in which we live and our economic and social situations“: this approach is particularly evident in the studio created for Iturbide. The building is spread over three floors, characterized by the material of red bricks, able to give warmth and familiarity to the surrounding space, without ever making those inside it feel oppressed thanks to the holes on the bricks. The mosaic floors and the interlocking walls give a great harmony to the structure, which is not heavy in form, while the final touch is given by the plants, the large windows, and the two semi-enclosed courtyards.

Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al  Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al Uno studio di mattoni rossi per la fotografa Graciela Iturbide | Collater.al

A red brick studio for photographer Graciela Iturbide
Design
A red brick studio for photographer Graciela Iturbide
A red brick studio for photographer Graciela Iturbide
1 · 28
2 · 28
3 · 28
4 · 28
5 · 28
6 · 28
7 · 28
8 · 28
9 · 28
10 · 28
11 · 28
12 · 28
13 · 28
14 · 28
15 · 28
16 · 28
17 · 28
18 · 28
19 · 28
20 · 28
21 · 28
22 · 28
23 · 28
24 · 28
25 · 28
26 · 28
27 · 28
28 · 28
Women in space: Greta Pasha’s collages

Women in space: Greta Pasha’s collages

Claudia Fuggetti · 1 year ago · Design

Greta Pasha‘s female protagonists are “cool space travelers” who are super popular on Instagram, where the artist is known as greta_visuart. Her works always start from a vintage base, with common women and past divas struggling with starry skies, psychedelic backgrounds, televisions, astronaut helmets and all that more unusual can be compared to these characters.

It’s magical how much destabilizing to find ourselves within this universe that mixes past and present, recreating an unusual atmosphere that captures the viewer. A bit like Indig0, even Greta is obsessed with space and the possibility of overcoming the limits that society, reality and time impose on us: this is why she needs to escape into another dimension through her art.

Don’t miss our incredible gallery below.

Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.alDonne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al  Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.alDonne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.alDonne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.alDonne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al Donne nello spazio i collage di Greta Pasha | Collater.al

Women in space: Greta Pasha’s collages
Design
Women in space: Greta Pasha’s collages
Women in space: Greta Pasha’s collages
1 · 36
2 · 36
3 · 36
4 · 36
5 · 36
6 · 36
7 · 36
8 · 36
9 · 36
10 · 36
11 · 36
12 · 36
13 · 36
14 · 36
15 · 36
16 · 36
17 · 36
18 · 36
19 · 36
20 · 36
21 · 36
22 · 36
23 · 36
24 · 36
25 · 36
26 · 36
27 · 36
28 · 36
29 · 36
30 · 36
31 · 36
32 · 36
33 · 36
34 · 36
35 · 36
36 · 36
The Nest, the coworking space where work meets design

The Nest, the coworking space where work meets design

Giulia Guido · 1 year ago · Design

Sometimes the workplace can become alienating, spending most of the day in small, closed offices, with those classic metal furniture and cabinets is neither beautiful nor stimulating. That’s why Berza Projekt studio for The Nest, a modern coworking space in Warsaw, has thought of something different.

Based on the idea that, by now, time spent at work is less and less separated from free time, and that spaces also overlap, the Berza Projekt team opted for the creation of large spaces, with many common areas, in bright colors. In particular, the most used color within The Nest is turquoise, which we find in furniture, objects and in the very special wallpaper with a marbled effect. Great importance has been given to comfort, so, in all six floors of the building, there are sofas, comfortable armchairs, and spaces dedicated to moments of rest and relaxation. In addition, to create a strong contrast with the exterior of The Nest, i.e. a rough and angular structure, the interior has priority soft forms, curved lines and use in the corners of plants, which in addition to filling the space give movement.

Working at The Nest has a completely different flavor. 

Beza Projekt The Nest | Collater.al Beza Projekt The Nest | Collater.al Beza Projekt The Nest | Collater.al Beza Projekt The Nest | Collater.al Beza Projekt The Nest | Collater.al Beza Projekt The Nest | Collater.al Beza Projekt The Nest | Collater.al Beza Projekt The Nest | Collater.al Beza Projekt The Nest | Collater.al Beza Projekt The Nest | Collater.al Beza Projekt The Nest | Collater.al Beza Projekt The Nest | Collater.al

The Nest, the coworking space where work meets design
Design
The Nest, the coworking space where work meets design
The Nest, the coworking space where work meets design
1 · 24
2 · 24
3 · 24
4 · 24
5 · 24
6 · 24
7 · 24
8 · 24
9 · 24
10 · 24
11 · 24
12 · 24
13 · 24
14 · 24
15 · 24
16 · 24
17 · 24
18 · 24
19 · 24
20 · 24
21 · 24
22 · 24
23 · 24
24 · 24