Logos for the future: MSGM x Save the Children Italia

Logos for the future: MSGM x Save the Children Italia

Giulia Pacciardi · 1 month ago · Design

MSGM, the brand founded in 2009 by Massimo Giorgetti, has just launched a digital contest for charity for all followers and fans of the brand.
From today until June 15th, you can participate in the charity initiative by designing a digital graphic or logo and posting it on Instagram using the hashtag #LOGOSFORTHEFUTURE and the @MSGM tag.

At the end of the contest Massimo Giorgetti will select 5 of the best logos that will become the protagonists of a capsule collection whose proceeds will all be donated to Save the Children Italia.
The goal of the brand is to help finance projects aimed at children affected by the emergency caused by covid-19.

The winners will also receive a voucher to spend on MSGM.it.
What are you waiting for? Are you ready to participate?

Logos for the future: MSGM x Save the Children Italia
Design
Logos for the future: MSGM x Save the Children Italia
Logos for the future: MSGM x Save the Children Italia
1 · 2
2 · 2
Grooming Retreat, the space to measure for one

Grooming Retreat, the space to measure for one

Giulia Pacciardi · 1 month ago · Design

Have you ever dreamed of having a place just for you surrounded by nature?
Created in your image and likeness to fulfill some of your deepest needs?
Probably yes, and there are many such places around the world.

First of all the Grooming Retreat created by Mariana de Delás and Gartnerfuglen Arkitekter for a woman who, after living a lifetime in the chaos of the cities always behind her work, decided to move to her hometown in the south of Mallorca to take care of her family’s agricultural heritage.

The building, located in the middle of a field, is built as if it were a fortress raised from the ground and inside it hides everything needed to take care of body and mind.

A small space in which all the characteristics of contemporary life are canceled, in terms of comfort but also pressure, and where the only ones allowed to approach are the horses to which a small station with a pool of water is dedicated.

Grooming Retreat, the space to measure for one
Design
Grooming Retreat, the space to measure for one
Grooming Retreat, the space to measure for one
1 · 17
2 · 17
3 · 17
4 · 17
5 · 17
6 · 17
7 · 17
8 · 17
9 · 17
10 · 17
11 · 17
12 · 17
13 · 17
14 · 17
15 · 17
16 · 17
17 · 17
The house-sculpture designed by Aires Mateus

The house-sculpture designed by Aires Mateus

Giulia Guido · 1 month ago · Design

It’s there but you can’t see it. The house designed by Aires Mateus near the city of Monsaraz hides perfectly under the ground, integrating with the surrounding environment and offering a 360° view of the landscape. 

The Portuguese architecture studio Aires Mateus, founded by Manuel and Francisco Aires Mateus, is internationally known for its works that blend a brutalist style, characterized by a purity of form and lines, and careful research on materials. 

Among their projects, the house in Monsaraz contains all their characteristics. 

We could define this house as a sort of house-sculpture built by literally digging the side of a hill and covered with grass and it is so hidden that if you didn’t know its existence it would be almost impossible to notice it. The only elements that testify to its presence are a part of the roof, which protrudes beyond the side of the rock face and the three huge light wells visible from above. 

Once you have located the house, you can access it through a staircase that disappears into the ground, finding yourself inside a house of 176 square meters that houses three bedrooms, two living rooms, a dining room, a kitchen, bathrooms and two circular inner courtyards. The jewel in the crown of the Aires Mateus project is the patio covered by a domed roof with a skylight overlooked by the two rooms and from which you can enjoy a unique panorama. In fact, the house overlooks exactly the Alqueva Lake, the largest artificial lake in Europe, surrounded by the typical rural landscape of the Alentejo region. 

If on the outside the surface of the house has been camouflaged with nature, on the inside there are walls and floors made of exposed concrete that alternate with wooden surfaces, creating a minimal and clean final result, in shapes and colours. 

To discover the other works by Aires Mateus visit the official website

The house-sculpture designed by Aires Mateus
Design
The house-sculpture designed by Aires Mateus
The house-sculpture designed by Aires Mateus
1 · 48
2 · 48
3 · 48
4 · 48
5 · 48
6 · 48
7 · 48
8 · 48
9 · 48
10 · 48
11 · 48
12 · 48
13 · 48
14 · 48
15 · 48
16 · 48
17 · 48
18 · 48
19 · 48
20 · 48
21 · 48
22 · 48
23 · 48
24 · 48
25 · 48
26 · 48
27 · 48
28 · 48
29 · 48
30 · 48
31 · 48
32 · 48
33 · 48
34 · 48
35 · 48
36 · 48
37 · 48
38 · 48
39 · 48
40 · 48
41 · 48
42 · 48
43 · 48
44 · 48
45 · 48
46 · 48
47 · 48
48 · 48
“Le parc de la distance”, Vienna’s new park

“Le parc de la distance”, Vienna’s new park

Emanuele D'Angelo · 1 month ago · Design

Le parc de la distance” is Studio Precht’s response to these difficult times when the pandemic forced us to social distancing.
The Austrian study imagined a park that would allow people to walk outside and keep their distance during the current pandemic period.

“A temporary isolation from the public. A moment to reflect, meditate or simply walk alone in nature”.
The design of the park is based on the shape of a fingerprint, with a wavy pattern and paths that turn towards a center and then lead visitors to continue walking outwards, in an inverted loop.
An individual path of about 600m in length and an estimated walking time of 20min.

A perfect place for the period we live in, in fact, “Le parc de la distance” resembles a maze, the alleys are actually parallel and never meet.

“Le parc de la distance”, Vienna’s new park
Design
“Le parc de la distance”, Vienna’s new park
“Le parc de la distance”, Vienna’s new park
1 · 6
2 · 6
3 · 6
4 · 6
5 · 6
6 · 6
Eden, a vertical garden for Singapore

Eden, a vertical garden for Singapore

Giulia Guido · 1 month ago · Design

In the field of architecture, an increasingly widespread trend is to create buildings that blend the beauty and majesty of skyscrapers with the need to bring greenery back into the city. Eden, the project by Heatherwick Studio, goes in this direction. 

As soon as the Heatherwick Studio and its founder Thomas Heatherwick were commissioned to build a new building in Singapore’s historic Newton district, the architects immediately thought of a way to vertically develop the long tree-lined avenues that are characteristic of this district, but without putting a skyscraper of contemporary design into its context. 

The glass roofs and abundant use of steel, typical of the last skyscrapers built in different parts of the world, have been replaced with concrete, used both for the exterior structure and the magnificent balconies. In addition, after choosing the material, a careful study was made on which color was best used, trying various shades of red, purple and brick, and it was decided to create a wavy surface reminiscent of the typical soil of the Singapore region. 

Eden was designed to accommodate 20 apartments, one per floor, and to allow all tenants to enjoy a breathtaking view of the city, the first floor is located at a height of 27 meters, above an impressive atrium with 18 meters high ceilings. 

Each apartment has a triple exposure and, if the interiors are quite conventional, designed with a central hall overlooked by several rooms, the characteristic part of this project are the terraces. 

Each floor of Eden has at least six balconies that simulate natural shapes, vaguely reminiscent of shells, on which over 20 different species of plants have been placed. 

The French windows to access the terraces are large and thin glass, allowing natural light to illuminate the interior throughout the day, while the plants, combined with the concrete walls, keep the rooms cool and constantly shaded. 

Once all the plants have grown, the end result will be reminiscent of a giant tree, a green patch in the middle of an urban and residential context. 

Eden, a vertical garden for Singapore
Design
Eden, a vertical garden for Singapore
Eden, a vertical garden for Singapore
1 · 30
2 · 30
3 · 30
4 · 30
5 · 30
6 · 30
7 · 30
8 · 30
9 · 30
10 · 30
11 · 30
12 · 30
13 · 30
14 · 30
15 · 30
16 · 30
17 · 30
18 · 30
19 · 30
20 · 30
21 · 30
22 · 30
23 · 30
24 · 30
25 · 30
26 · 30
27 · 30
28 · 30
29 · 30
30 · 30