Design The residential complex hidden in the landscape
Designarchitecture

The residential complex hidden in the landscape

-
Giulia Guido

From the tourist and populated Fira overlooking the caldera, we move to the other side of the island of Santorini, more precisely to Vourvoulos. It is here that Kapsimalis Architects has designed a residential complex of two houses for private clients. The initial request was to create a residence consisting of two structures that would be completely surrounded by nature, but from which to enjoy a wonderful view of the Aegean Sea. 

In order to create a house completely integrated into the landscape, the architects thought to simulate erosion of volcanic rock: the central building looks like a huge piece of rock that has detached from the wall and is about to start tumbling down to the sea. To make the effect even more plausible, on the outside the concrete remained visible, with all its imperfections and leaving the surfaces rough. 

Inside, on the other hand, to give the feeling of really living in a cave dug out of the mountain, cement has been chosen to cover the floors and walls, but it also alternates with the use of natural wood and different types of rocks. 

The complex houses on the main floor a living room, a dining room, a bathroom and a bedroom, while where the ceiling is lowered to create an attic there is another bedroom and another bathroom. 

Where the building seems to break away from the rock you can find a secondary entrance for cars that leads to a small garage. Also on the ground floor, next to the garage there is a cistern to collect rainwater, essential for life on the island. 

It could not miss a swimming pool and a courtyard that joins the two structures, surrounded by typical vineyards and prickly pears, from which you can enjoy a panoramic view of the sea. 

To discover other projects by Kapsimalis Architects go to their site

Designarchitecture
Written by Giulia Guido
x
Listen on