Design Pirelli 39, the new project by Stefano Boeri for Milan
Designarchitecture

Pirelli 39, the new project by Stefano Boeri for Milan

-
Giulia Guido

It was 2014 when with his Bosco Verticale Stefano Boeri not only gave new life to an entire neighborhood of Milan but also showed how the city of Milan was ready to take a leap into the future of architecture. But it doesn’t end here because the architect is ready to give another masterpiece to the Milanese. 
A few days ago, in fact, Stefano Boeri Architetti and Diller Scofidio + Renfro (DS+R) won the competition for the building at Via Pirelli 39. 

The competition, called by COIMA SGR and the Municipality of Milan, aimed at the redevelopment of the Porta Nuova Gioia area (between the Central Station and Scalo Farini), a point of passage for anyone coming from the north to the city center. 

– Read also: The third tower of CityLife designed by Daniel Libeskind

Pirelli 39, this is the name of the project by Stefano Boeri Architetti and Diller Scofidio + Renfro, foresees the recovery of the existing building, the creation of a land-bridge and the construction of a new building. 

To be recovered will be the so-called Pirellino (designed in the ’50s by Gió Ponti) which will continue to house mostly offices, but whose spaces will be adapted to the new standards. 

The bridge-terrace totally rethinks the bridge on via Melchiorre Gioia, until now perceived as a wall. The space will be emptied and as an extension of the Library of Trees, it will be an open space for events, exhibitions and displays. The central point of its transformation will be the “green house”, a real greenhouse. 

Finally, a new building will be constructed that, in the wake of the vertical forest, will host 700 square meters of vegetation distributed in such a way that the colors of the blooms in different seasons will change the appearance of the building during the year. 

Designarchitecture
Written by Giulia Guido
x
Listen on