A step inside Gaudí’s eclectic Casa Vicens

A step inside Gaudí’s eclectic Casa Vicens

Collater.al Contributors · 6 months ago · Design

Architectural photographer David Cardelús recently shot for the UNESCO World Heritage Site, which also included Casa Vicens among its excellence. The house dates from 1880 and was designed and built by Antoni Gaudí for a wealthy mediator, Manuel Vicens, this building follows the great tradition of decorated cottages commissioned by high society of that century.

The city of Barcelona was built to surround Casa Vicens, but at the time of its construction it was in a village known as Gràcia. The house is considered to be Gaudí’s first major architectural work and one of the buildings that gave rise to the European Modernist movement. It has many oriental and Islamic architectural motifs.

It certainly does not go unnoticed, not only because of its architectural appearance but also because of its bright colours. From the primary red of the external finishes to the cerulean blue ceilings, to the super-coloured flowered tiles both indoors and outdoors, they give a lively personality to every corner of the house.

One has the impression of looking at a gigantic mosaic that does not form an image as a whole but gives life to an eclectic and amazing mix of colours, bas-reliefs, carvings and frescoes. Who wouldn’t want to live there?

Take a look at this sensetional home.

Text by Elisa Scotti

A step inside Gaudí’s eclectic Casa Vicens
Design
A step inside Gaudí’s eclectic Casa Vicens
A step inside Gaudí’s eclectic Casa Vicens
1 · 9
2 · 9
3 · 9
4 · 9
5 · 9
6 · 9
7 · 9
8 · 9
9 · 9
Shepherd Studio designs a giant inflatable for Notre Dame

Shepherd Studio designs a giant inflatable for Notre Dame

Collater.al Contributors · 6 months ago · Design

The french senate decided to rebuild Notre Dame cathedral to its “last known visual state”, but the Shepherd Studio conceptually developed a possible temporary reconstruction of the cathedral.

The proposal is entitled “Divine Intervention” and includes a huge protective layer in the form of an inflatable balloon, which would rest on the mammoth Gothic monument that, obviusly, would not be a permanent solution. The floating giant would take flight at night and descend during the day.

Shepherd Studio’s vision strongly contrasts with the surrounding context. The balloon takes the original shape of the structure and becomes a fantastic inflatable, sitting on top of the prestigious cathedral.

Shepherd Studio is a multi-service design studio, which aims to provide creative schemes ranging from architectural, spatial, digital and product design. The method of the same, provides a transdisciplinary way of thinking, in research to actualize the possibilities of human imagination through an analytical, rational and logical investigation. The studio also worked on a series of residential, social and cultural development projects between Bahrain and the UK.

Text by Elisa Scotti

Shepherd Studio designs a giant inflatable for Notre Dame
Design
Shepherd Studio designs a giant inflatable for Notre Dame
Shepherd Studio designs a giant inflatable for Notre Dame
1 · 1
Guiyang Zhongshuge Bookstore, the bookcase that surrounds you endlessly

Guiyang Zhongshuge Bookstore, the bookcase that surrounds you endlessly

Giulia Guido · 6 months ago · Design

We’ve already talked about the Chinese studio x+living and the library that looks like a work of Escher and today we’re back to talk about it because we found another library worthy of note. It’s called Guiyang Zhongshuge Bookstore and it’s in yen shang fang zhou, China. The entrance gives onto the square of a shopping center and from the outside, everything seems normal, the magic is enclosed within. 

The architects thought of creating a place that would start from the culture and importance of books and transform them into a sensory experience. As soon as you enter, you find yourself in a corridor, the highlight of the bookcase, which looks like a tunnel and completely envelops the visitor. The walls and ceiling are covered with shelves and books and the floor is mirrored, creating an optical illusion that transforms the room into an immersive installation. 

The corridor leads to intimate and isolated study rooms, perfect for finding all the concentration and silence necessary for reading. Here, too, the ceiling and mirror floor lengthen the bookcases to infinity, making the space seem much larger. 

The library ends with a monumental conference room and a children’s area consisting of a quiet, white room. 

Discover the beauty of the Guiyang Zhongshuge Bookstore in our gallery. 

guiyang zhongshue bookstore | Collater.al 2
guiyang zhongshue bookstore | Collater.al 2
guiyang zhongshue bookstore | Collater.al 2
guiyang zhongshue bookstore | Collater.al 2
guiyang zhongshue bookstore | Collater.al 2
guiyang zhongshue bookstore | Collater.al 2
guiyang zhongshue bookstore | Collater.al 2
guiyang zhongshue bookstore | Collater.al 2
guiyang zhongshue bookstore | Collater.al 2
guiyang zhongshue bookstore | Collater.al 2
Guiyang Zhongshuge Bookstore, the bookcase that surrounds you endlessly
Design
Guiyang Zhongshuge Bookstore, the bookcase that surrounds you endlessly
Guiyang Zhongshuge Bookstore, the bookcase that surrounds you endlessly
1 · 22
2 · 22
3 · 22
4 · 22
5 · 22
6 · 22
7 · 22
8 · 22
9 · 22
10 · 22
11 · 22
12 · 22
13 · 22
14 · 22
15 · 22
16 · 22
17 · 22
18 · 22
19 · 22
20 · 22
21 · 22
22 · 22
Loong Swim Club, multifunctional space for children and adults

Loong Swim Club, multifunctional space for children and adults

Collater.al Contributors · 6 months ago · Design

It’s owned by X+Living – an architectural design studio in Shanghai, the swimming and recreational club designed for children and parents, called “Loong Swim Club” in Suzhou, China. The pastel-coloured spaces and caricatured and even slightly pop fantasy geometries create environments worthy of a dream in every room.

Having studied their target audience – children, parents and babies all sharing the same areas – the team of designers took into account the habits and behaviors of all groups. The club was divided into five main functional areas, all flowing from one space to another through a fantastic narrative.

A whale jumping out of the water welcomes the client at the entrance of the building, at the reception. From the ship-shaped desk and an arched lace representing a wave that pushes it to the shoe changing area and then to the reading room – it includes a series of curved seats or sofas to sit in moments of relaxation. Children are stimulated to read through a polka dot carpet and round lampshades that look like fountains of water directed towards the sky. On the left and right, parents have access to the pool and restaurant.

The first is surrounded by round arches and lanterns, coloured in pastel pink, which contrast with the blue of the water, it feels like being in Eden. The window between the pool and the parents’ area plays a key role in the space because it allows parents to watch their children swim and children to feel safe. Huge flower chandeliers adorn the toilet.

The ‘castle of egg shells’ – almost like open Fabergè eggs – is the heart of the restaurant. It challenges the senses of space and place, dimensions, heights and playful geometries. The mirrored ceiling gives the room a sense of infinity, reflecting the giant polka dot floors and the super-colored interior. Children can enter or climb on the eggs and then play freely within the space, while parents can enjoy a meal. The fairytale shapes are reminiscent of the set of Alice in Wonderland or The Chocolate Factory.

Text by Elisa Scotti

Loong Swim Club, multifunctional space for children and adults
Design
Loong Swim Club, multifunctional space for children and adults
Loong Swim Club, multifunctional space for children and adults
1 · 11
2 · 11
3 · 11
4 · 11
5 · 11
6 · 11
7 · 11
8 · 11
9 · 11
10 · 11
11 · 11
Stray Bird Boutique Hotel in the Tennger Desert

Stray Bird Boutique Hotel in the Tennger Desert

Collater.al Contributors · 6 months ago · Design

Located in the Tennger desert, Studio QI has designed the Stray Bird Boutique Hotel as a place of relaxation and leisure. Located just 10 meters from the Yellow River, the project was developed to create a series of ecological and airy structures in response to the surrounding natural landscape. High quality prefabricated structures were used and as a result the spaces immerse tourists in a beautiful Chinese oasis.

The hotel was developed by QI as a series of individual units quite far apart, allowing guests to have as personal an experience as possible. The core of these modules is: sitting, standing and sleeping. Thanks to the large windows that make up the architecture, the areas are all visually connected. Users are able to see 360 degrees of what is going on around them, looking from one side of the surrounding desert landscape to the other, and take long walks along the river bank.

Given the transport difficulties, the structures have a steel body of 14 x 4.5 meters. Externally, the modules face the landscape through an entrance bridge and a front terrace. The interiors are spacious, minimalist and essential. The bathroom divides the living area from the sleeping area. The furniture is slim, in dark wood, with washbasins and a bathtub – located in the room – in white stoneware. The finishes are of high quality and guarantee an all-round luxury experience.

On the rear facade, privacy is guaranteed by the insertion of a perforated metal cladding. These prefabricated metal panels allow continuous communication between interior and exterior through light and shadow, in line with the concept of the project. The interplay between transparency and light, between architecture and nature, allows hotel guests to immerse themselves in the great ethereal landscape.

Text by Elisa Scotti

Stray Bird Boutique Hotel in the Tennger Desert
Design
Stray Bird Boutique Hotel in the Tennger Desert
Stray Bird Boutique Hotel in the Tennger Desert
1 · 13
2 · 13
3 · 13
4 · 13
5 · 13
6 · 13
7 · 13
8 · 13
9 · 13
10 · 13
11 · 13
12 · 13
13 · 13