Design Eden, a vertical garden for Singapore
Designarchitecture

Eden, a vertical garden for Singapore

Giulia Guido

In the field of architecture, an increasingly widespread trend is to create buildings that blend the beauty and majesty of skyscrapers with the need to bring greenery back into the city. Eden, the project by Heatherwick Studio, goes in this direction. 

As soon as the Heatherwick Studio and its founder Thomas Heatherwick were commissioned to build a new building in Singapore’s historic Newton district, the architects immediately thought of a way to vertically develop the long tree-lined avenues that are characteristic of this district, but without putting a skyscraper of contemporary design into its context. 

The glass roofs and abundant use of steel, typical of the last skyscrapers built in different parts of the world, have been replaced with concrete, used both for the exterior structure and the magnificent balconies. In addition, after choosing the material, a careful study was made on which color was best used, trying various shades of red, purple and brick, and it was decided to create a wavy surface reminiscent of the typical soil of the Singapore region. 

Eden was designed to accommodate 20 apartments, one per floor, and to allow all tenants to enjoy a breathtaking view of the city, the first floor is located at a height of 27 meters, above an impressive atrium with 18 meters high ceilings. 

Each apartment has a triple exposure and, if the interiors are quite conventional, designed with a central hall overlooked by several rooms, the characteristic part of this project are the terraces. 

Each floor of Eden has at least six balconies that simulate natural shapes, vaguely reminiscent of shells, on which over 20 different species of plants have been placed. 

The French windows to access the terraces are large and thin glass, allowing natural light to illuminate the interior throughout the day, while the plants, combined with the concrete walls, keep the rooms cool and constantly shaded. 

Once all the plants have grown, the end result will be reminiscent of a giant tree, a green patch in the middle of an urban and residential context. 

Designarchitecture
Written by Giulia Guido
x
Listen on