The Ibis Styles Sarajevo connects the past and the future

The Ibis Styles Sarajevo connects the past and the future

Giulia Guido · 5 months ago · Design

In recent decades the capital of Bosnia and Herzegovina has rediscovered half of tourism, in fact, contrary to what you might think, Sarajevo was not wiped out by the war in Yugoslavia in the 90s. On the contrary, it has managed to get up and has managed to make its multicultural and religious heritage, its architectural beauty and its history in general shine and stand out. One of the fundamental and turning points of this city were the 1984 Winter Olympic Games. It was precisely this event that inspired the design studio MIXD to create the interiors of the Ibis Styles Sarajevo

The hotel has recently opened and has found its space occupying both an existing building and a brand new skyscraper and developing on fifteen floors that house 192 rooms. But the special feature of the Ibis is the common spaces, where everything is connected to the Winter Olympics, from the portrait of the wolf Vućko, the official mascot, above the fireplace, to the illustrations of the Polish Karol Banach. Even the use of materials is not accidental, and so we see rough concrete surfaces that contrast the exposed ceiling, but also with the furniture in handcrafted wood. A real touch of class are the seats made from snowboarding boards hung from the ceiling like swings. 

Discover the Ibis Styles Sarajevo in our gallery.

Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
Ibis Styles Sarajevo | Collater.al
The Ibis Styles Sarajevo connects the past and the future
Design
The Ibis Styles Sarajevo connects the past and the future
The Ibis Styles Sarajevo connects the past and the future
1 · 30
2 · 30
3 · 30
4 · 30
5 · 30
6 · 30
7 · 30
8 · 30
9 · 30
10 · 30
11 · 30
12 · 30
13 · 30
14 · 30
15 · 30
16 · 30
17 · 30
18 · 30
19 · 30
20 · 30
21 · 30
22 · 30
23 · 30
24 · 30
25 · 30
26 · 30
27 · 30
28 · 30
29 · 30
30 · 30
With The Taable the ordinary becomes creative

With The Taable the ordinary becomes creative

Collater.al Contributors · 5 months ago · Design

The taable is a multidisciplinary hub created by Axel Oswith and Amanda Kusai, both Indonesian art directors and designers, who devote themselves to photography and the artistic direction of minimalist works in still life.

The creative duo enjoys turning the ordinary objects into something better and intelligent, to tell what the words can’t do.

Bright colors and a mix of different elements create sensational images that you can find below.

Text by Giordana Bonanno.

With The Taable the ordinary becomes creative
Design
With The Taable the ordinary becomes creative
With The Taable the ordinary becomes creative
1 · 18
2 · 18
3 · 18
4 · 18
5 · 18
6 · 18
7 · 18
8 · 18
9 · 18
10 · 18
11 · 18
12 · 18
13 · 18
14 · 18
15 · 18
16 · 18
17 · 18
18 · 18
Daniel Forero’s strange visual associations

Daniel Forero’s strange visual associations

Giulia Guido · 5 months ago · Design

A computer with two keyboards and no screen, a plumb soldier on the skateboard and a small goldfish swimming happily inside a bottle of Chanel n.5. Absurd, you might say, but for art director and graphic designer Daniel Forero this is normal. 

The Instagram profile of the Colombian graphic designer welcomes us into a strange world, out of the ordinary, completely extraordinary, where everything is out of place, wrong and fascinating at the same time. 

Daniel’s passion for the world of graphics began as a teenager and grew up with him, taking him first to Argentina to study Art Direction and then to Stockholm, where he still lives and works today. Conceptual art inspires him more than anything else, so when we look at one of his works we have to go beyond what our eyes see, we have to dig deep to find unusual connections. 

Discover some of his graphics in our gallery! 

Daniel Forero | Collater.al
Daniel Forero | Collater.al
Daniel Forero | Collater.al
Daniel Forero | Collater.al
Daniel Forero | Collater.al
Daniel Forero | Collater.al
Daniel Forero | Collater.al
Daniel Forero | Collater.al
Daniel Forero | Collater.al
Daniel Forero | Collater.al
Daniel Forero’s strange visual associations
Design
Daniel Forero’s strange visual associations
Daniel Forero’s strange visual associations
1 · 24
2 · 24
3 · 24
4 · 24
5 · 24
6 · 24
7 · 24
8 · 24
9 · 24
10 · 24
11 · 24
12 · 24
13 · 24
14 · 24
15 · 24
16 · 24
17 · 24
18 · 24
19 · 24
20 · 24
21 · 24
22 · 24
23 · 24
24 · 24
The Lake House by Studio WAFAI, inspired by the landscape around it

The Lake House by Studio WAFAI, inspired by the landscape around it

Giulia Guido · 5 months ago · Design

More and more frequently we see architectural or design projects that instead of being inspired by the taste of those who make them or commission them, take their cue from the place that will then host them. A perfect example of this is the Lake House project by the Turin-based studio WAFAI, inspired by the Swiss landscape, especially Lake Türlersee. 

The house, which stands right on the shores of the lake and is reflected in the water, was designed for single-family use. There are two characteristic elements, one external and one internal. The first is the wall that starts from the ground and with a fluid and continuous line rises and becomes the cover of the entire house. The second is the monumental internal staircase, which recalls the shape of the external structure, and which connects the ground floor with the upper floor, but without taking away light from the rooms. 

These gentle lines, which accompany the eye, follow those of the landscape, but at the same time create a strong contrast with the forest just behind the house, both from a structural and chromatic point of view. 

The pride of the Lake House is the swimming pool overlooking the lake, creating a double play of reflections. 

The only flaw? The client of Studio WAFAI did not have the permission to buy the land, so, for now, the lake house is still a project, a dream. 

The Lake House by Studio WAFAI, inspired by the landscape around it
Design
The Lake House by Studio WAFAI, inspired by the landscape around it
The Lake House by Studio WAFAI, inspired by the landscape around it
1 · 1
Milk Train, the ice-cream shop that looks like an Art Deco station

Milk Train, the ice-cream shop that looks like an Art Deco station

Giulia Guido · 5 months ago · Design

In the age of Instagram also – or above all – the eye wants its part. For this reason, the owners of the Milk Train, the chain of British ice cream parlors, decided to contact the FormRoom design studio to create the new store in Covent Garden. 

For this new shop, the designers opted for a style reminiscent of the old Art Deco style stations that accompany the customer on a journey through the flavors and colors of the magnificent ice creams that made Milk Train famous. 

Every detail has been designed to offer an immersive experience. For the interiors, it has been chosen a palette that presents white as the predominant color, while for the finishes and details we find black. As far as the furniture is concerned, we can see seats similar to station benches, globe lamps and, last but not least, the reproduction of a cloud, lacking even more profoundly the connection with the steam that escaped from the old locomotives. 

“The popular icecream holds such a sense of playful surrealism, and FormRoom wanted to carry over that magic to the store environment.” – Emily Foenander, FormRoom Project Manager

The lettering is also reminiscent of that of the subway, with the glossy black tiles that form the words. The only touch of modernity is given by some neon lights, perfect to end up in our gallery of Instagram. 

We’re not even going to say it, if you pass by Convent Garden make a jump, it will be worth it! 

Milk Train | Collater.al
Milk Train | Collater.al
Milk Train | Collater.al
Milk Train | Collater.al
Milk Train | Collater.al
Milk Train | Collater.al
Milk Train | Collater.al
Milk Train | Collater.al
Milk Train | Collater.al
Milk Train, the ice-cream shop that looks like an Art Deco station
Design
Milk Train, the ice-cream shop that looks like an Art Deco station
Milk Train, the ice-cream shop that looks like an Art Deco station
1 · 18
2 · 18
3 · 18
4 · 18
5 · 18
6 · 18
7 · 18
8 · 18
9 · 18
10 · 18
11 · 18
12 · 18
13 · 18
14 · 18
15 · 18
16 · 18
17 · 18
18 · 18