Stilt Studios, the stilted houses of Alexis Dornier

Stilt Studios, the stilted houses of Alexis Dornier

Giulia Guido · 2 months ago · Design

Who has never dreamt of living in a house surrounded by trees, without walls, and without neighbors? Alexis Dornier, with his latest project Stilt Studios, seems to give shape to all our dreams. 

Alexis was born in Germany where he studied architecture at the Berlin University of the Arts. He then moved to New York, until in 2013 he decided to move to Ubud Bali, a choice that radically changed his career. It was here, in fact, that he began to work as a consultant for architectural projects designed and built locally, then moving overtime to work independently.

The last project he was involved in is called – as anticipated – Stilt Studios and combines the increasingly recent trend towards the design of prefabricated houses and the architectural tradition of Bali. 

stilt studios alexis dornier | Collater.al

Stilt Studios are small houses built on piles that can be easily transported and moved from one place to another. The idea came to Alexis Dornier as he tried to find a solution to the current situation in Bali, where a lot of land is rented but only for a limited number of years. 

The houses can then be placed in the middle of endless plains, on top of hills, hidden in the forest or even in the courtyard of the house and used as a personal studio. In addition to being raised above the ground, the Stilt Studios have large porches, a rainwater collection system, and solar panels, making the house almost totally eco-sustainable. 

Stilt Studios, the stilted houses of Alexis Dornier
Design
Stilt Studios, the stilted houses of Alexis Dornier
Stilt Studios, the stilted houses of Alexis Dornier
1 · 8
2 · 8
3 · 8
4 · 8
5 · 8
6 · 8
7 · 8
8 · 8
House in the Landscape, the futurist house in Moscow

House in the Landscape, the futurist house in Moscow

Anna Cardaci · 1 month ago · Design

Russian studio Niko Architect has designed the House in the Landscape in the capital, a futuristic house built in a partially artificial landscape. The structure is developed on two floors and has harmonic forms that tend to be rounded and integrate perfectly with the external environment becoming part of it.

The project foresees a great interconnection with the space outside and forms a sort of continuity and harmony. The building seems to be built on a hill and for this reason, part of the roof is formed by the green lawn enriched with plants. In the construction of the house, the concept of “harmonious adaptation” between design, architecture, and nature prevails. As in a living organism, each element of the project is well balanced and connected to the whole, like the external space that intertwines with the living room, the bedroom and the other rooms of the house.

A further connection is given by all the circular skylights that make possible natural lighting throughout the house. These are designed to provide plenty of air and natural light.
Outside of House in the Landscape, there is a terrace that is flanked by a swimming pool while, inside, the house is divided into several areas which include: a kitchen, a dining room/living room, open area with fireplace and a coffee corner, bedrooms, and bathrooms. The kitchen is visually separated from the main living area by a partition wall with a circular hole, which, according to the architects, makes possible a continuous dialogue between the areas and refers to the “classic symbolism of Japanese culture”. The house is furnished with a minimalist style and the furniture is interpreted as a work of art that enriches the house even more and adapts perfectly to the context.

House in the Landscape | Collater.al 1
House in the Landscape | Collater.al 1
House in the Landscape, the futurist house in Moscow
Design
House in the Landscape, the futurist house in Moscow
House in the Landscape, the futurist house in Moscow
1 · 16
2 · 16
3 · 16
4 · 16
5 · 16
6 · 16
7 · 16
8 · 16
9 · 16
10 · 16
11 · 16
12 · 16
13 · 16
14 · 16
15 · 16
16 · 16
Beijing 2022, the world’s first Winter Olympics Museum

Beijing 2022, the world’s first Winter Olympics Museum

Anna Cardaci · 1 month ago · Design

The next Winter Olympics Games will be held in 2022 in China in Beijing. For this reason, the Chinese state is preparing to welcome the best athletes from all over the world by building the first Winter Olympic Museum in the world.

The work was commissioned to the studio Maison H, who presented the project for a museum that will expand the legacy of the Beijing Olympics held in 2008 and promote sustainable social and economic development by converting existing buildings.

The museum will be built in Chongli‘s Chinese reason and will host all the events on ice, including curling, hockey and skating, snowboarding and skiing. Built on the slopes of the mountain, the project uses natural resources and will offer long-term opportunities for the entire rural region. The museum includes a dedicated Olympic academy with libraries and research facilities focusing on the Winter Olympics. It also offers a youth Olympic training center, a VR experience center, a (mountain) sports center, and a funicular station to further boost the region’s economy in a sustainable manner.

Museo Olimpico Invernale | Collater.al 1

The design team developed the concept of the Winter Olympic Museum taking full account of the central role of the urban and natural site, as well as the symbolic nature of the building’s Olympic heritage.

The latter will be built respecting the surrounding natural environment and the land where it will develop, being sloping, will allow direct entry into all floors. A ski slope will also be built, which will pass under the existing motorway and end in the heart of the new building.

Visitors to the 2022 Beijing Olympics will be able to reach the top of the ski slope and the adjacent Hall of Fame via a direct connection to the cable car from the building’s central point.

Museo Olimpico Invernale | Collater.al 1
Beijing 2022, the world’s first Winter Olympics Museum
Design
Beijing 2022, the world’s first Winter Olympics Museum
Beijing 2022, the world’s first Winter Olympics Museum
1 · 5
2 · 5
3 · 5
4 · 5
5 · 5
The Louis Vuitton’s Maison in Seoul designed by Frank Gehry

The Louis Vuitton’s Maison in Seoul designed by Frank Gehry

Giulia Guido · 1 month ago · Design

Just less than a month ago, the famous Canadian architect Frank Gehry completed the design of Louis Vuitton’s new Maison in Seoul. The building, located in the neighborhood of Cheongdam-dong, in the district of Gangnam, one of the richest in the city, is the perfect union of east and west. In fact, from outside, the store recalls the Louis Vuitton Maison in Paris, designed by Gehry himself in 2014, while the roof is a clear reinterpretation of traditional Korean roofs. 

The roof over the 5 floors of the building is completely made of glass panels that, through a zigzag shape, create a series of private terraces. Also, when illuminated at night, they give passers-by the feeling that there is an evanescent cloud above their heads.  Although the façade is the first thing that catches the eye, the interiors, designed by Peter Marino, do not go unnoticed. 

The five levels have been designed individually, although common elements can be found, such as the use of light colors and wood for the common areas and stone cladding for the private rooms, so as to create a more intimate atmosphere. Finally, every single floor is connected by an enormous floating staircase. 

Inside Louis Vuitton’s Maison in Seoul you can find both clothing and accessories of the French brand, as well as objects of art and archive, but also a small space dedicated to temporary exhibitions. 

Louis Vuitton Maison Seoul | Collater.al
Louis Vuitton Maison Seoul | Collater.al
The Louis Vuitton’s Maison in Seoul designed by Frank Gehry
Design
The Louis Vuitton’s Maison in Seoul designed by Frank Gehry
The Louis Vuitton’s Maison in Seoul designed by Frank Gehry
1 · 13
2 · 13
3 · 13
4 · 13
5 · 13
6 · 13
7 · 13
8 · 13
9 · 13
10 · 13
11 · 13
12 · 13
13 · 13
EBIOS, the potential Mars village of Interstellar Lab

EBIOS, the potential Mars village of Interstellar Lab

Anna Cardaci · 1 month ago · Design

The Parisian studio of engineers and scientists Interstellar Lab is trying to build a complex environmental system in a Californian desert in an attempt to deepen the research on how a human being can live on Mars, a planet that has long been under investigation.

The system that the study is planning concerns a sort of “closed-loop” land village called EBIOS, which means a bio-regenerative experimental station.

The entire project, which is very complex and state-of-the-art, includes systems for water treatment, waste management, and food production, guaranteeing a zero carbon footprint, zero waste and nature conservation. When fully built, EBIOS will be able to produce and recycle water, food, and energy for up to 100 people. The idea is to develop technologies to make life on Mars possible and, if it works, take them to other planets as well.

What we must bring to Mars for life is what we must protect on earth at this time. The only way to become a multiplanet species is to unite our energies in the same direction. – Barbara Belvisi, CEO and founder of Insterstellar Lab.

To develop the concept, the studio has worked closely with NASA in recent months dealing with many aspects such as plant growth systems, 3D printing technologies up to the analysis of human behavior in a closed environment through the conduct of many tests.
Each station was designed by Interstellar Lab as a scientific and hospitality center with laboratories to experiment, test and develop new technologies to support life in such conditions. In addition, EBIOS will be a structure dedicated to the training of astronauts as well as research and agriculture.

Half of the year, the plant will host researchers who are involved in the development of housing on other planets and sustainable life on earth, while in the other half, it will be at the service of tourists who want to spend a week in which they want to experience this type of experience.
The goal set by Interstellar Lab is the construction of the first EBIOS village from 2021.

EBIOS, the potential Mars village of Interstellar Lab
Design
EBIOS, the potential Mars village of Interstellar Lab
EBIOS, the potential Mars village of Interstellar Lab
1 · 7
2 · 7
3 · 7
4 · 7
5 · 7
6 · 7
7 · 7